در این مقاله از دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان می خواهیم مطالبی راجع به هولتر نوار قلب به شما عزیزان ارائه بدهیم در صورت مفید بودن این مطلب آن را به اشترک بگذارید.
هولتر قلب
هولتر یک دستگاهی قابل حمل می باشد که با آن فعالیت قلبی را برای مدت طولانی تر ثبت می کنند. به این دستگاه گاهی الکتروکاردیوگرافی آمبولانس هم گفته میشود و یک مانیتور کوچک برای قلب است که اندازه این وسیله هم اندازه موبایل می باشد و معمولاً به گردن آویز می شود و یا بر روی کمر آن را نصب می کنیم. سیگنال های تولید شده توسط قلب حتی ضعیفترین آن ها به پوست ناحیه سینه که برسد می توانند توسط هولتر شناساییشده و ثبت میشود. کار این وسیله نظارت بر ریتم قلب است. ضربان قلب را مثل یک نوار قلب به نمایش میگذارد. اما آن را نه بر روی کاغذ بلکه در حافظه خود ذخیره میکند. این دستگاه چند روز بر روی قفسه سینه شما نصب میشود. تنها کسی که قادر به تحلیل نتایج هولتر است یک متخصص می باشد. اینکه قلب شما بهدرستی کار میکند یا مشکلی دارد فقط توسط متخصص ممکن است.
زمان توصیه هولتر به بیمار
در صورتی پزشک تست هولتر را به بیمار توصیه میکند که دارای یکی از علائم زیر باشد:
- داشتن تنگی نفس
- داشتن درد در قفسه سینه
- ضربان نامنظم قلب
- بیهوشی
- داشتن سرگیجه
نحوه استفاده از هولتر
این وسیله به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت بر روی بدن شما نصب میشود. طی این ساعات عملکرد قلبی شمارا ضبط میکند. این دستگاه همانند الکتروکاردیوگرام دارای الکترود است. برای انجام تست الکترودها را بر روی قفسه سینه بیمار میچسبانند. تفاوت این تست با نوار قلب، زمان تست نوار قلب کوتاه است. ممکن است ناهنجاری قلبی بهدرستی تشخیص داده نشود. اما هولتر زمان بیشتری فعالیت قلب شمارا ثبت میکند. پس بهتر از نوار قلب در تشخیص ناهنجاری عمل میکند.
تشخیص
با استفاده از تست هولتر میتوان تشخیص داد:
- دچار حمله قلبی شدهاید
- علت علائمی که دارید چه میتواند باشد
- اگر کمکی به بهبود نمیکند باید آنها را تغییر داد
- داروهایی که مصرف میکنید به روند درمان بیماری شما کمک کرده است
عملکرد
ابتدا الکترودهای این دستگاه را به ژل آغشته میکنند. سپس الکترودها را به پوست قفسه سینه میچسبانند. فعالیت قلب شما توسط الکترودها به سیم و از آن به هولتر منتقل میشود. جایی که فعالیت قلبی ضبط و ذخیره میشود. باید در طول تست دستگاه را نزدیک خود نگهدارید، تا اختلالی به هنگام ضبط ضربان قلب وجود نداشته باشد. برای این کار میتوانید از کیف کوچکی استفاده نمایید. هولتر را درون کیف گذاشته و به گردن آویزان کنید. یا مانند موبایل بر روی کمر نصب کنید. پزشک نحوه اتصال الکترودها به قفسه سینه را به شما آموزش میدهد. تا اگر در طول تست الکترودها شل شد و افتاد. بتوانید مجدداً آنها را نصب کنید.
عملیات بعد از نصب هولتر
بیمار بعد از نصب مانیتور هولتر دستورالعملهایی را دریافت خواهد کرد. اینکه چهکارهایی را انجام دهد و چهکارهایی را انجام ندهد. در طول تست حمام کردن و شنا ممنوع میشود. در طول دوره بیمار به فعالیت روتین خود ادامه میدهد. باید ساعت انجام هر فعالیت روزانه را در دفترچه خود یادداشت کند. هرگونه علائمی که دارید مثل سرگیجه، بیحالی، درد در قفسه سینه و … را یادداشت کنید. پزشک با کمک آن میتواند عملکرد ضربان قلب شمارا تحلیل کند. مانیتور هولتر هیچ آسیبی به شما نمی رساند.
گاهی ممکن است پوست برخی افراد نسبت به چسب الکترود تحریک خفیفی نشان دهد. بهتر است که ابتدا اطمینان حاصل کنید که نسبت به آن آلرژی نداشته باشید. این تست کاملاً بیدرد است. اما برای ثبت هر درد قفسه سینه، تپش شدید قلب یا سایر علائم قلبی از این تست استفاده میشود. این تست به شما میگوید که باید به درمان با همان دارو ادامه دهید یا دوزش را عوض کنید. هولتر قلب بهترین تشخیص برای ضربان نامنظم، بدون درد و ناشناخته قلب شما است.
داشتن تست دقیق
- حتما قبل تست هولتر قلب از کرم یا لوسیون استفاده نکنید.
- از فعالیتهایی که موجب خیس شدن هولتر میشود دوری کنید.
- قبل از انجام تست دوش بگیرید.
- امواج الکتریکی و مغناطیسی روی عملکرد هولتر تأثیرگذار است. از مناطقی که میدان مغناطیسی دارند، دوریکنید.
تذکر : درصورتیکه اشتباهی هنگام تست هولتر رخ دهد. مجدداً این تست را انجام میدهند.
در نهایت
یک یا دو روز بعد بعد از اتمام تست همراه با دفترچه یادداشت به پزشک مراجعه کنید. پزشک در ابتدا هولتر را برمیدارد و سپس فعالیت قلبی ثبتشده شما را می بیند. آن را تجزیه و تحلیل و اررزیابی میکند و روند درمان بیماری را برای شما شروع میکند.