آسپرین و بیماری های قلبی
اگر دچار حمله قلبی یا سکته مغزی شده اید، ممکن است پزشک از شما بخواهد که روزانه، دوز کمی آسپرین، برای جلوگیری از بروز حملات مجدد، مصرف نمایید. آسپرین، بخشی از یک برنامه درمانی کاملاً ثابت برای بیمارانی ست که سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی دارند. در این مقاله قصد داریم به رابطه ی بین آسپرین و بیماری های قلبی بپردازیم.
به دلیل وجود خطر خونریزی، درمان با آسپرین برای افرادی که هرگز دچار حمله قلبی یا سکته مغزی نشده اند، به جز در موارد خاص، توصیه نمی شود. اگر بیش از 70 سال سن دارید، ممکن است مضرات مصرف آسپرین برای جلوگیری از بروز حمله ی قلبی یا سکته، از فواید آن بیشتر باشد. همیشه برنامه های درمانی را همان طوری که پزشک، توصیه کرده است، انجام دهید.
آسپرین در چه افرادی خطر آفرین است؟
از آنجا که آسپرین خون را رقیق می کند، می تواند سبب بروز عارضه های زیادی گردد. در صورتی که هریک از شرایط زیر را داشتید، نباید حتی دوز کم آسپرین را بدون اطلاع پزشک، مصرف نمایید. در صورت وجود هر یک از این شرایط، به پزشک اطلاع دهید.
- حساسیت یا عدم تحمل آسپرین
- وجود خطر خونریزی دستگاه گوارش یا سکته مغزی هموراژیک
- مصرف مکرر الکل
- قرارگرفتن تحت عمل های ساده پزشکی و دندان پزشکی
- سن بالای 70 سال
چگونه آسپرین به جلوگیری از حمله قلبی و سکته کمک می کند؟
بیشتر حملات و سکته های قلبی، زمانی اتفاق می افتد که خون رسانی به بخشی از عضله قلب یا مغز مسدود شود. این امر معمولاً با تصلب شرایین آغاز می شود، فرآیندی که در آن رسوبات مواد چرب، کلسترول، مواد زائد سلولی، کلسیم و سایر مواد، در پوشش داخلی شریان تجمع می یابد. به این تجمع رسوبات، پلاک گفته می شود.
پلاک، معمولاً عروق بزرگ و متوسط را تحت تأثیر قرار می دهد. پلاک ها ممکن است تا حدی بزرگ باشند که میزان جریان خون شریان را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. اما بیشترین آسیب، هنگام شکننده شدن و پارگی پلاک اتفاق می افتد. پلاک هایی که پاره می شوند، باعث تشکیل لخته های خون می گردند که می توانند جریان خون را مسدود کنند و یا تکه تکه شده و به قسمت دیگری از بدن بروند که این فرآیند آمبولی نامیده می شود.
اگر لخته خون، رگ تغذیه کننده قلب را مسدود نماید، باعث بروز حمله قلبی می شود.
اگر لخته خون، رگ تغذیه کننده مغز را مسدود نماید، باعث بروز سکته مغزی می گردد.
آسپرین خون را رقیق کرده و به جلوگیری از تشکیل لخته خون کمک می نماید. در برخی بیماران، آسپرین همراه با داروی ضد پلاکت دیگری تجویز می شود (مانند کلوپیدوگرل، پراسوگرل یا تیکاگرلر) که به عنوان درمان ضد پلاکت دوتایی (DAPT) نیز شناخته می شود.
آسپرین موقع حمله قلبی
مهمترین کار در صورت بروز علائم هشدار دهنده حمله قلبی، این است که سریعاً با اورژانس تماس بگیرید. قبل از تماس با اورژانس کاری انجام ندهید. به هیچ وجه، برای تسکین درد، آسپرین مصرف نکنید. تماس با اورژانس را به تعویق نیندازید. آسپرین به خودی خود حمله قلبی شما را درمان نمی کند.
بعد از تماس با اورژانس، اپراتور ممکن است توصیه نماید که آسپرین مصرف کنید. وی ابتدا از حساسیت نداشتن شما به آسپرین، و قرار نداشتن در شرایطی که مصرف این دارو را خطرناک کند، مطمئن می شود. اگر اپراتور در مورد مصرف آسپرین با شما صحبت نکند، تکنسین های فوریت های پزشکی یا پزشک اورژانس، در صورت نیاز، به شما آسپرین می دهند.
مصرف آسپرین در هنگام سکته توصیه نمی شود، زیرا همه سکته های مغزی ناشی از لخته شدن خون نیست و ممکن است به دلیل پارگی رگ های خونی ایجاد شوند. مصرف آسپرین در این شرایط می تواند سکته های ناشی از خونریزی را تشدید کند.
پیشنهاد ما به شما دوستان عزیز دکتر مهرداد طاهریون بهترین متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان می باشد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.
جهت مشاهده صفحهی رسمی اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون کلیک کنید.
مطالب بیشتر: