در این مقاله از دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان می خواهیم مطلبی راجع به افت اکسیژن خون برای شما عزیزان به اشتراک بگذاریم.
هایپوکسمی
افت اکسیژن خون (کمبود اکسیژن در خون) چیست؟ دلایل افت اکسیژن چیست ؟ علائم افت اکسیژن خون کدام اند؟ آیا می توان از افت اکسیژن جلوگیری کرد؟ آیا راه درمانی برای آن وجود دارد؟ برای افزایش اطلاعاتتان و رسیدن به پاسخ سوالات خود ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید و در صورت مفید بودن آن را به اشتراک بگذارید.
در زمانی که به بدن اکسیژن کافی نرسد، ممکن است بدن دچار شرایط خطرناکی چون کمبود اکسیژن در خون(هیپوکسمی) یا کمبود اکسیژن در بافت( هیپوکسی) شود. بدون اکسیژن، مغز، کبد و سایر اندامها فقط چند دقیقه حداکثر ۳ دقیقه پس از شروع علائم میتواند آسیب ببیند. زمانی که گردش خون به اندازه کافی اکسیژن برای تامین نیازهای بدن به بافت ها نرساند، هیپوکسمی میتواند باعث ایجاد هیپوکسی شود. گاهی اوقات واژهی هیپوکسیا برای توصیف هر دو مشکل استفاده میشود.
علائم کمبود اکسیژن در خون کدام اند؟
علائم آن میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما شایعترین علائم هیپوکسی عبارتند از:
» تغییر رنگ پوست از آبی تا قرمز گیلاسی
» گیجی، سرفه، افزایش سرعت ضربان قلب، تنفس سریع و پی در پی
» تنگی نفس، ضربان قلب کند، تعریق
» خس خس سینه
علت های کبود اکسیژن در خون کدام اند؟
حملهی شدید آسم، باعث ایجاد هیپوکسی در بزرگسالان و کودکان میشود. در طی حمله، مسیرهای هوایی تنگ و باریک میشوند و رسیدن هوا به ریهها را مشکل میسازد.
سرفه یک مکانیسم دفاعی است که باعث پاک سازی ریهها میشود، جالب است بدانید که این مکانیسم دفاعی نیازمند میزان اکسیژن بیشتری است، به همین دلیل سرفه میتواند علائم هیپوکسی را بدتر کند.
هیپوکسی همچنین میتواند ناشی از آسیب ریه به علت تروما و ضربه ایجاد شود.
موارد دیگری که میتواند موجب هیپوکسی شود:
1. بیماریهای ریه مانند بیماری مزمن انسدادی ریه ، آمفیزم، برونشیت، ذات الریه و ادم ریوی و مشکلات قلبی
2. داروهای ضد درد قوی و داروهای دیگری که وقفهی تنفسی ایجاد میکنند.
3. کم خونی
4. مسمومیت با سیانید
راه های درمانی افت اکسیژن در خون
» برای درمان هیپوکسی نیاز به مراجعه به بیمارستان و سنجش سطح اکسیژن خون است. و درمان فقط تحت نظر پزشک ریه و صلاحدید وی امکان پذیر است. مسالهی اساسی در درمان هیپوکسی رسیدن اکسیژن بیشتر به بدن است. برای درمان، شما اکسیژن مورد نیاز را از طریق کانولای بینی یا از طریق یک ماسک که بینی و دهان شما را میپوشاند دریافت میکنید. در اکثر موارد این کارها برای رساندن سطح اکسیژن به حالت طبیعی کافی است.
» یک اسپری استنشاقی یا داروی آسم ممکن است تنفس را آسان تر کند. اگر انجام این کارها کمک کننده نیست، پزشک ممکن است داروی وریدی (IV) به شما تزریق کند. ممکن است برای کوتاه مدت داروهای استروئیدی برای کاهش التهاب در ریهها و یا آنتی بیوتیک برای درمان عفونت زمینهای نیاز داشته باشید. هنگامی که زندگی شما در معرض خطر است و این درمانها دیگر جوابگو نیستند، ممکن است به تنفس مکانیکال (استفاده از یک دستگاه برای کمک به تنفس) نیاز داشته باشید.
» بهترین راه پیشگیری از هیپوکسی کنترل روزانهی آسم است. برنامه ی درمان آسم خود را جدی بگیرید. داروی خود را برای جلوگیری از عود و تشدید حملات آسم به موقع استفاده کنید و در صورت نیاز از اسپری استنشاقی استفاده کنید. تغذیهی مناسب و تحرک کافی داشته باشید. آگاهی از محرکهای آسم خود و برای اجتناب از آن راههایی را پیدا کنید.
کلام آخر…
در این مقاله ما سعی کردیم که شما عزیزان را با کمبود اکسیژن در خون آشنا کنیم. و علائم این بیماری و راه های درمان و پیشگیری از آن را بازگو کنیم. ما به شما بهترین فو ق تخصص قلب و عروق دکتر مهرداد طاهریون را پیشنهاد می کنیم. امیدوارم که از خواندن این مطلب به اطلاعات کافی و پاسخ سوالات خود رسیده باشید.
دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان
جهت دریافت اطلاعات بیشتر به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.