فواید و خطرات مصرف آتورواستاتین چیست؟
مقاله امروز سایت دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب اصفهان به بررسی فواید و خطرات مصرف آتورواستاتین خواهد پرداخت.
علت تجویز آتورواستاتین و سایر استاتین ها
آتورواستاتین و سایر استاتین ها در کاهش کلسترول خون و محافظت در برابر حمله قلبی و سکته مغزی موثر هستند. اگرچه ممکن است برای برخی از افراد عوارض جانبی به همراه داشته باشند. متخصص قلب و عروق معمولاً برای کاهش کلسترول خون و کاهش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی ، استاتین تجویز می کند. در حالی که آتورواستاتین و سایر داروهای کاهش دهنده کلسترول خون برای اکثر افراد بسیار موثر و بی خطر هستند. در برخی از افراد با درد عضلانی ، مشکلات گوارشی و کاهش حافظه ارتباط دارند و به ندرت ممکن است باعث آسیب کبدی شوند.
انواع استاتین :
- آتورواستاتین (لیپیتور) ،
- فلوواستاتین (لسولک XL) ،
- لوواستاتین (آلتوپروف) ،
- پیتاواستاتین (لیوالو) ، پرواواستاتین (پراواچول) ،
- روزوواستاتین (کرستور ، ازالور)
- سیمواستاتین (زوکور ، فلو لیپید)
داشتن کلسترول بیش از حد در خون خطر حمله قلبی و مغزی را افزایش می دهد. استاتین ها ماده ای را که کبد شما برای ساخت کلسترول به آن نیاز دارد ، مسدود می کنند. که باعث می شود کبد شما کلسترول را از خونتان خارج کند. اگر فکر می کنید عوارض جانبی این نوع از داروها را تجربه می کنید ، فقط مصرف قرص ها را قطع نکنید. با پزشک متخصص قلب و عروق مشورت کنید. تا ببینید آیا تغییر در دوز دارو یا حتی استفاده نوع دیگری از دارو مفید است یا خیر.
مطلب پیشنهادی : علل و علائم بروز نقص دیواره بین بطنی یا VSD
عوارض قرص آتورواستاتین و سایر وستاتین ها
درد و آسیب عضلانی
یکی از رایج ترین شکایت افرادی که از این داروها مصرف می کنند، درد عضلانی است . ممکن است خستگی یا ضعف در عضلات خود احساس کنید. این درد می تواند یک ناراحتی خفیف باشد . یا می تواند آنقدر شدید باشد که فعالیت های روزمره شما را با دشواری همراه کند. به ندرت ، این دسته از داروها می توانند آسیب عضلانی تهدید کننده زندگی بنام رابدومیولیز (rab-doe-my-OL-ih-sis) ایجاد کنند. رابدومیولیز می تواند باعث درد شدید عضلانی ، آسیب کبدی ، نارسایی کلیه و مرگ شود. خطر عوارض جانبی بسیار کم است. و در چند مورد در هر میلیون نفر که از این گروه دارویی مصرف می کنند محاسبه می شود. رابدومیولیز می تواند در صورت مصرف استاتین در ترکیب با داروهای خاص یا در صورت مصرف دوز بالای استاتین رخ دهد.
آسیب کبدی
گاهی اوقات ، استفاده از داروهای کاهش دهنده کلسترول ، مثل آتورواستاتین ،می تواند باعث افزایش سطح آنزیم هایی شود که التهاب کبد را نشان می دهند. اگر این افزایش خفیف باشد ، می توانید به مصرف دارو ادامه دهید. اگر افزایش شدید باشد ، ممکن است لازم باشد یک استاتین متفاوت را امتحان کنید. اگرچه مشکلات کبدی نادر است. پزشک ممکن است آزمایش آنزیم کبد را قبل یا اندکی پس از شروع مصرف این دارو به شما توصیه کند. شما به آزمایشات اضافی آنزیم کبد نیازی ندارید .مگر اینکه علائم یا نشانه های مشکل کبد داشته باشید. در صورت خستگی یا ضعف غیرمعمول ، از دست دادن اشتها ، احساس درد در قسمت فوقانی شکم ، ادرار رنگ تیره یا زردی پوست یا چشم ، بلافاصله به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
افزایش قند خون یا دیابت نوع ۲
ممکن است هنگام مصرف این دارو ، سطح قند خون (گلوکز خون) شما افزایش یابد ، که ممکن است به دیابت نوع ۲ منجر شود. خطر جدی نیست .اما به اندازه کافی مهم است ، که هشدارهایی را درباره برچسب های آتورواستاتین و سایر داروهای کاهش دهنده کلسترول خون در مورد سطح گلوکز خون و دیابت صادر کرده اند. این افزایش معمولاً هنگامی اتفاق می افتد که سطح قند خون از حد طبیعی بالاتر باشد .و با شروع مصرف دارو ، در محدوده پیش دیابت یا دیابت قرار گیرد.
استاتین ها از حملات قلبی در افراد دیابتی جلوگیری می کنند.
بنابراین ارتباط افزایش ملایم مقادیر قند با استاتین های مشاهده شده در برخی افراد مشخص نیست. فواید مصرف این دارو احتمالاً بیش از خطر ناچیز افزایش سطح قند خون است و جای نگرانی نیست.
عوارض جانبی عصبی قرص آتورواستاتین
در برچسب های استاتین هشداری است مبنی بر اینکه برخی از افراد هنگام مصرف انها دچار کاهش حافظه یا گیجی شده اند. با قطع مصرف دارو ، این عوارض جانبی معکوس می شوند. شواهد محدودی برای اثبات رابطه علت و معلولی وجود دارد. اما اگر هنگام مصرف انها دچار از دست دادن حافظه یا گیجی شدید ، با پزشک خود صحبت کنید. همچنین شواهدی وجود دارد که این داروها ممکن است به عملکرد مغز کمک کنند. به عنوان مثال در افراد مبتلا به زوال عقل.
افرادی که در معرض عوارض قرص آتورواستاتین و سایر وستاتین ها هستند:
هرکسی که استاتین مصرف می کند عوارض جانبی نخواهد داشت. ممکن است برخی از افراد بیشتر از سایرین در معرض خطر باشند. عوامل خطر عبارتند از:
- مصرف چندین دارو برای کاهش کلسترول
- افراد با سن ۸۰ سال و بیشتر
- بیماری کلیه یا کبد
- نوشیدن بیش از حد الکل
همچنین مصرف این داروها در بیماران با جنسیت خانم و افرادی که کم وزن هستند ممکن با عوارض جانبی همراه باشد. همین طور داشتن برخی شرایط خاص مانند کم کاری تیروئید یا اختلالات عصبی عضلانی از جمله اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS).
| صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون |
تداخلاتت دارویی و غذایی با استاتین ها
آب گریپ فروت حاوی ماده شیمیایی است که می تواند در آنزیم های تجزیه کننده (متابولیزه) این دارو در سیستم گوارش شما تداخل ایجاد کند. گرچه نیازی به حذف کامل گریپ فروت از رژیم خود نخواهید داشت اما از پزشک خود در مورد میزان گریپ فروت می توانید سوال کنید.
برخی از داروهایی که ممکن است با آتورواستاتین یا سایر داروهای هم خانواده آن تداخل داشته باشند و خطر عوارض جانبی شما را افزایش دهند عبارتند از:
- آمیودارون (Cordarone ، Pacerone) ، دارویی برای ریتم نامنظم قلب
- جمفیبروزیل (لوپید) ، نوع دیگری از داروهای کلسترول
- درمان های اچ آی وی به نام بازدارنده های پروتئاز مانند ساکویناویر (اینویراز) و ریتوناویر (نورویر)
- برخی از داروهای آنتی بیوتیکی و ضد قارچی مانند کلاریترومایسین و ایتراکونازول (Onmel ، Sporanox)
- بعضی از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی ، مانند سیکلوسپورین (Gengraf ، Neoral ، Sandimmune)
داروهای زیادی وجود دارد که ممکن است با آتورواستاتین یا سایر داروهای کاهنده کلسترول تداخل داشته باشد ، بنابراین هنگام تجویز استاتین ، پزشک را از تمام داروهایی که مصرف می کنید مطلع نمایید.