آسم

در این مقاله از دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان می خواهیم مطلبی راجع به بیماری آسم و راه های درمانی آن برای شما عزیزان به اشتراک بگذاریم.

بیماری آسم

بیماری آسم چیست؟ آیا برای این بیماری راه های درمانی دارد یا خیر؟ علائم و نشانه های این بیماری کدام اند؟ علت های مرتبط برای مبتلا شدن به آسم کدام اند؟ برای رسیدن به پاسخ سوالات خود و افزایش اطلاعاتتان راجع به این بیماری ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید.

آسم بیماری مزمن راه های هوایی است. در فرد مبتلا به آسم، دیواره های داخلی راه های هوایی، که به نام برونش شناخته می شوند، به برخی از موادی که فرد استنشاق می کند بسیار حساس می شوند و دچار تورم و التهاب می شوند. این تورم و التهاب باعث حساس شدن راه های هوایی و افزایش حساسیت آن ها به واکنش های آلرژیک می شود. در واکنش آلرژیک، راه های هوایی متورم می شود و عضلات اطراف راه های هوایی و دستگاه تنفسی سفت می شوند و باعث محدود شدن راه های هوایی و تولید بیش از حد مخاط می شوند و ورود و خروج هوا در ریه ها را با مشکل مواجه می سازد.

در برخی از حملات آسم، تورم در راه های هوایی می تواند رسیدن هوا به ریه ها و در نتیجه ورود اکسیژن به جریان خون و اندام های حیاتی را به طور کامل متوقف کند. این نوع حمله ی آسم می تواند کشنده باشد و نیاز به بستری فوری در بیمارستان دارد. در شروع حمله ی آسم، راه های هوایی اجازه ورود هوا به اندازه ی کافی به ریه ها را می دهند اما اجازه ی خروج دی اکسید کربن با سرعت کافی را نمی دهند. دی اکسید کربن برای بدن سمی است و اگر طی حمله ی آسم طولانی مدت از بدن خارج نشود منجر به افزایش گاز دی اکسید کربن در ریه ها و کاهش ورود اکسیژن به جریان خون می شود. در سراسر جهان حدود ۲۵۰،۰۰۰ نفر به علت آسم می میرند.

حملات آسم هنگامی رخ می دهد که علائم به اوج خود برسند، به طور ناگهانی شروع می شوند و از خفیف تا شدید متغیر هستند. افرادی که دارای علائم واضح آسم هستند باید جهت درمان و مشاوره در مورد تکنیک های مدیریت علائم و همچنین شناسایی عوامل آسم و نحوه ی اجتناب از آن ها به پزشک مراجعه کنند. اگرچه درمان کاملی برای آسم در دسترس نیست، اما مدیریت علائم می تواند به فرد مبتلا به آسم برای داشتن زندگی کامل و فعال کمک کند.

 

علائم بیماری آسم کدام اند؟ 

نوع آسم تعیین کننده ی علائمی است که فرد تجربه می کند. همه ی افراد مبتلا به آسم علائم خاص زیر را تجربه نمی کنند و اولین نشانه ای که فرد تجربه می کند ممکن است یک حمله ی واقعی آسم نباشد. علائم آسم عبارتند از:

» سرفه کردن
» خس خس سینه
» تنگی قفسه ی سینه
» تنگی نفس
» خستگی

 

 

آسم

 

 

دلایل موثر در مبتلا شدن به آسم

بسیاری از جنبه های مختلف محیط زندگی فرد و ساختار ژنتیکی وی می تواند در گسترش آسم موثر باشد.

» آلرژی

» سیگار کشیدن

» فاکتورهای محیطی

عوامل دیگر آسم در خانه و محیط زندگی عبارتند از:

1. آلودگی
2. دی اکسید گوگرد
3. اکسید نیتروژن
3. ازن، هوای سرد، رطوبت زیاد

در محیط خانه …

» بارداری: اگر خانمی در دوران بارداری سیگار یا مواد مخدر غیرقانونی مصرف کند، ممکن است نوزاد در رحم کمتر رشد کند و هنگام تولد وزن کمی داشته باشد. نوزادان این مادران، بیش تر مستعد ابتلا به بیماری هایی از جمله آسم هستند و مادر دچار عوارض و مشکلات در طول زایمان شود.

» استرس: شیوع آسم در بین افرادی که تحت استرس هستند بالاتر است. افزایش رفتارهای مرتبط با آسم در مواقع استرس مانند سیگار کشیدن، ممکن است توضیحی بر این شیوع بالا باشد. پاسخ های عاطفی از جمله خنده و غم و اندوه، ممکن است سبب بروز حملات آسم شود.

» ژنتیک: والدین می توانند آسم را به فرزندان شان منتقل کنند. اگر یکی از والدین مبتلا به آسم باشد، ۲۵٪ احتمال دارد که فرزندشان آسم را تجربه کند. داشتن دو پدر و مادر مبتلا به آسم، خطر ابتلا را تا ۵۰٪ افزایش می دهد. ژن هایی که در انتقال آسم دخالت دارند می توانند در تعامل با محیط فعال شوند، اگرچه تایید این یافته ها نیازمند تحقیقات بیش تر است.

» افزایش حساسیت: آتوپی منجر به واکنش های آلرژیک در قسمت های مختلف بدن می شود که در تماس با آلرژن قرار نمی گیرند و باعث واکنش هایی مانند اگزما، تب یونجه و قرمزی و ورم ملتحمه ی آلرژیک می شود. در طی آتوپی، بدن در واکنش به آلرژن های رایج، آنتی بادی های ایمونوگلوبین بیش تری تولید می کند. شایع ترین نوع آسم، آسم آتوپی( افزایش حساسیت) است.

 

کنترل کردن و  درمان کردن بیماری آسم

دکتر ریه با توجه به نوع آسم، سن و محرک های آسم درمان مناسب یا درمان های ترکیبی را تجویز می کند. درمان آسم به سه دسته ی اصلی ورزش های تنفسی، کمک های اولیه (درمان های نجات دهنده) و درمان های بلند مدت کنترل آسم، تقسیم می شود. در زیر به توضیح مختصر آن ها می پردازیم:

الف) تمرینات تنفسی: این تمرینات به افزایش ظرفیت ریه ها و کاهش علائم شدید آسم کمک می کند.

ب) درمان های نجات دهنده یا کمک های اولیه: این داروها فقط در هنگام حمله ی آسم استفاده می شود تا به تنفس دوباره کمک کنند. این داروها عبارتند از:

1. اسپری ها و افشانه ها: دو تا شش پاف از دارو به کاهش علائم کمک می کند.
2. گشاد کننده های برونش: به شل شدن عضلات سفت شده در ریه کمک می کنند.
3. ضد التهاب ها

اگر نشانه ها بیش از ۲۰ دقیقه طول بکشند و دوز دوم دارو کمکی نکند، به پزشک مراجعه کنید.

سخن پایانی …

در این نوشته ما شما را با بیماری آسم آشنا کردیم و برخی از عوامل و علائم و راه های درمانی آن را برای شما عزیزان ارائه نمودیم پیشنهاد ما به شما عزیزان دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان می باشد. در صورت مفید بودن این مطلب آن را به اشتراک بگذارید.


 

دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان

جهت دریافت اطلاعات بیشتر به بخش تماس با ما  مراجعه فرمایید.