بررسی علائم و عوارض واریس لگن و سندرم احتقان لگنی
درد مزمن لگن یک مشکل شایع برای زنان است و دلایل زیادی دارد. یکی از دلایل درد لگن که در سالهای اخیر شناسایی شده است ، سندرم احتقان لگن است. این حالت به دلیل ایجاد واریس در رگهای تخمدان و لگن ایجاد میشود ، بدین معنی که خون در رگها جمع شده و بر اعصاب اطراف آن تأثیر میگذارد و باعث ایجاد درد در رحم ، تخمدانها و واژن میشود. سندرم احتقان لگن معمولاً در زنان بین 20 تا 50 سال دیده میشود و در خانمهایی که هرگز باردار نشدهاند غیر معمول است. در ادامه مقاله امروز سایت دکتر مهرداد طاهریون متخصص واریس اصفهان به بررسی علائم و عوارض واریس لگن و سندرم احتقان لگنی خواهیم پرداخت.
عوارض واریس لگنی
در حال حاضر تصور می شود که بارداری شایع ترین علت PCS است. دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود بارداری این شرایط را ایجاد کند:
-بارداری می تواند باعث تغییراتی در ساختار لگن زن شود. این تغییرات می تواند برخی از رگهای خونی را تحت تأثیر قرار دهد و این خطر ابتلا به واریس در زن را افزایش می دهد.
-دلیل دیگری که تصور می شود بارداری باعث PCS می شود این است که افزایش استروژن دیواره رگ های خونی را ضعیف می کند.
بنابراین ، زنانی که بارداری قبلی داشته اند بیشتر در معرض PCS قرار دارند و تصور می شود این خطر بارداری های بیشتری را در یک زن افزایش می دهد.
مطلب پیشنهادی : علل بروز انواع واریس زیر چشم
علائم واریس لگنی
مهمترین شکایت خانمها، دردهای مکرر، مبهم و عمقی در ناحیه لگن است. علائم واریس لگن ممکن است هریک از موارد زیر را شامل شود:
- درد کسل کننده، تیر کشیدن لگن یا پایین کمر، به خصوص هنگام ایستادن و بدتر شدن آن در طول دوره قاعدگی
- مثانه تحریکپذیر که گاهی منجر به بیاختیاری استرسی ادرار میشود
- روده تحریکپذیر (درد مکرر شکم و اسهال متناوب همراه با یبوست)
- درد آمیزش عمیق (ناراحتی در طی یا بعد از مقاربت جنسی)
- واریس یا واریس واژینال (وریدهای برآمده در اطراف و جلوی محل عبور ادرار)
- رگهای واریسی بالای ران داخلی یا پشت ران
سندرم احتقان لگن در مردان کمتر نمایان است و به اشتباه ممکن است به عنوان سندرم پروستاتیت شناخته شود. سندرم احتقان لگن مردانه میتواند در اثر واریس لگن و جراحیهایی مثل واریکوسلکتومی ایجاد شود و میتواند مربوط به واریکوسل اسکروتوم، سندرم پروستاتیت و اختلال عملکرد عضلات کف لگن باشد. 50٪ موارد نازایی مردان مبتلا به سندرم احتقان لگن است. آتروفی بیضه نیز ممکن است در این بیماری رخ دهد. در مردان، اغلب این بیماری از طریق مشاهده واریسهای قابل مشاهده بر روی کیسه بیضه تشخیص داده میشود.
معمولاً درد واریس لگنی یک طرفه هست یعنی در سمت چپ یا راست بروز میکند و به ندرت در هر دو طرف دیده میشود.
شدت علائم واریس لگن در بین افراد مختلف
- دیسمنوره (پریود دردناک)
- خونریزی غیر نرمال در طول دوران قاعدگی
- کمردرد
- افسردگی
- خستگی
- عروق واریسی پیرامون ولوو، باسن و پاها
- ترشحات غیرنرمال واژن
- ورم واژن یا ولوو
- تحریک و حساس شدن ناحیه زیر شکم
- افزایش ادرار
- علائم مربوط به سندرم روده تحریک پذیر
- درد مفصل ران
وجود رگهای طنابی و واریس در ران، کشاله ران، و رگهای ریز واریسی قسمت پشت ران نزدیک به باسن، روی پا نزدیک به ناحیه تناسلی و ناحیه تناسلی در افراد با درد لگنی هشداری بهعنوان یک نشانه از واریس لگنی است.
صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون
علت درد لگن
زنان و مردان میتوانند به سندرم احتقان لگن مبتلا شوند. علت سندرم احتقان لگن مشخص نیست. با این حال احتمال وجود ناهنجاریهای آناتومیک یا هورمونی یا اختلال در عملکرد میتواند به گسترش این بیماری کمک کند. اکثریت زنانی که مبتلا به واریس عروق رحمی هستند بین سنین ۲۰ تا ۴۵ سال و با چند حاملگی قبلی هستند. غالباً بیماران از یک درد شدید و ناراحت کننده در شکم ، لگن ، کشاله ران و یا دستگاه تناسلی شکایت میکنند. این درد ممکن است نتیجه واریس لگن باشد که مشابه رگهای واریسی پاها میباشد. به دلیل ضعف دیواره رگ و عدم توانایی آن در بازگشت خون به طور مؤثر ، فشار زیادی در ورید ایجاد میشود و میزان انباشت خون در این رگها افزایش مییابد یا در ورید لگن باقی میماند.
این امر ممکن است باعث ایجاد فشار و لرزش در اطراف رگ شود که میتواند به تحریک عصب در ناحیه لگن کمک کند. عوامل خطر ممکن است شامل چاقی ، بارداری ، سبک زندگی بی تحرک ، یبوست ، پروستاتیت ، جراحی ، واریس تخمدان و سطوح استروژن درون زا باشد.یک نظریه این است که تغییرات هورمونی و افزایش وزن همراه با تغییرات آناتومیک در ساختار لگن در دوران بارداری میتواند باعث افزایش فشار در وریدهای تخمدان شود. ممکن است ضعف دیواره ورید به گشاد شدگی آن ختم شود. استروژن عامل دیگری است که میتواند دیوارههای ورید را ضعیف کرده و زنان را مستعد واریس عروق لگنی کند.
مطالعه بیشتر :
روش های نوین و دقیق در تشخیص واریس
عوامل ، علائم و روش های درمان زخم واریس