بررسی علل ابتلا به بیماری عروق کرونر
مطلبی که امروز در سایت دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب اصفهان برای شما همراهان گردآوری شده به مطالعه علل ابتلا به بیماری عروق کرونر خواهد پرداخت. کارشناسان معتقدند CAD با آسیب به لایه داخلی شریان کرونر شروع میشود. این آسیب حتی زمانی که شما کودک هستید ممکن است رخ دهد. این پلاک میتواند در جوانی و در امتداد دیواره رگهای خونی شما جمع شود و با افزایش سن تشدید گردد. این تجمع، دیوارها را ملتهب کرده و خطر لخته شدن خون و حملات قلبی را افزایش میدهد.
- پلاک، دیواره داخلی رگهای خونی شما را چسبناک میکند. مواردی مانند سلولهای التهابی، لیپوپروتئینها و کلسیم به پلاک میچسبند و در جریان خون شما حرکت میکنند.
- تعداد زیادی از این مواد، همراه با کلسترول ایجاد میگردند و در حالی که دیوارههای شریان شما را باریک تر میکنند، آنها را به بیرون هل میدهند.
- با گذشت زمان، یک شریان کرونر باریک شده، ممکن است رگهای خونی جدیدی ایجاد نماید که در اطراف انسداد قرار بگیرد تا خون به عضله قلب شما برسد. اما اگر به خود فشار میآورید یا استرس دارید، به طور معمول شریانهای جدید نمیتوانند خون غنی از اکسیژن کافی را به قلب شما برسانند.
- در برخی موارد هنگامی که پلاک میشکند، لخته خون میتواند جریان ماهیچه قلب شما را مسدود کند. این شرایط باعث حمله قلبی میشود.
- اگر رگ خونی مغز شما توسط لخته مسدود شده باشد، این احتمال وجود دارد که دچار سکته مغزی ایسکمیک “ischemic” شوید.
- اگر یک رگ خونی در مغز شما بترکد، این امکان وجود دارد که دچار سکته هموراژیک “hemorrhagic” شوید. این موارد معمولاً با فشار خون بالا ایجاد میگردند.
مصرف روزانه آسپرین
مطالعات نشان میدهند که مصرف روزانه آسپرین با دوز پایین میتواند به پیشگیری از حملات قلبی و سکته مغزی در برخی از افراد 50 ساله یا بالاتر و افرادی که در معرض خطر بیماری قلبی هستند، کمک کند. با پزشک خود در مورد این موضوع که آیا باید آسپرین با دوز پایین مصرف کنید یا خیر صحبت کنید.
عوامل افزایش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر
برخی از موارد احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر (عوامل خطرزای ابتلا به بیماری) را افزایش میدهد. برخی را میتوانید تغییر دهید و برخی را نمیتوانید. آنها عبارتند از:
- سن، به خصوص بالای 65 سال
- اضافه وزن یا چاقی
- ابتلا به دیابت، فشار خون بالا یا کلسترول بالا
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی، به ویژه در سنین پایین
- مرد بودن، مردان در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به CAD قرار دارند تا زمانی که این خطر در حدود 70 سالگی یکسان میشود.
- استرس بالا در زندگی فرد
- عدم فعالیت بدنی (ابتدا با پزشک خود مشورت کنید اما در بیشتر روزهای هفته باید 30 دقیقه ورزش کنید.)
- نژاد. آمریکاییهای آفریقایی تبار نسبت به سایرین در معرض خطر بالاتری برای ابتلا هستند زیرا به طور معمول فشار خون بالاتری دارند. چاقی و دیابت بیشتر در برخی از افراد آسیایی و اسپانیایی نیز میتواند خطر ابتلا را افزایش دهد.
- سیگار کشیدن یا استنشاق دود
- تغذیه ناسالم مانند رژیمهای غذایی سرشار از چربی اشباع، چربی ترانس، غذاهای فرآوری شده، نمک و شکر
تاثیر سیگار کشیدن بر بیماری عروق کرونر قلب
سیگار کشیدن، چه از سمت خودتان و چه فرد دیگر در نزدیکی شما، خطر ابتلا به CAD را افزایش میدهد. این وضعیت به این دلیل رخ میدهد که مواد شیمیایی موجود در دود سیگار میتوانند سلولهای پوشاننده رگهای خونی شما را ملتهب کنند. این مواد میتوانند آنها را باریکتر نمایند. همچنین این شرایط ممکن است موجب غلیظتر شدن خون و در نهایت لخته شدن آن گردد.
حتما در این شرایط با پزشک خود در مورد دریافت کمک برای ترک سیگار صحبت کنید.
تاثیر کلسترول بالا بر بیماری عروق کرونر
از آنجایی که کلسترول بخشی از رسوبات چربی است که در قسمتهای آسیبدیده رگهای شما جمع میشوند، کلسترول بالا میتواند CAD را تا حدی بدتر کند. اما همه اعداد کلسترول برابر نیستند. اگر LDL یا “کلسترول بد” شما بالا باشد، خطر ابتلا به CAD افزایش مییابد. همچنین اگر HDL یا «کلسترول خوب» شما پایین باشد، این احتمال مجددا بروز خواهد کرد.
پزشک میتواند سطح کلسترول شما را توسط آزمایش خون ساده آزمایش و بررسی کند.