بررسی علل و علائم ترومبوز ورید عمقی در بارداری
ترومبوز ورید عمقی (DTV)، زمانی اتفاق می افتد که یک لخته خون در یکی از ورید (سیاهرگ) های عمقی بدن شما تشکیل شود. ترومبوز ورید عمقی در بارداری، یک عارضه نادر اما خطرناک است که می تواند منجر به آمبولی ریه (PE) شود. خوشبختانه، ترومبوز ورید عمقی و آمبولی ریه، هر دو قابل درمان و اغلب قابل پیشگیری هستند. در این مقاله سایت دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب اصفهان آنچه که لازم است درباره علل و علائم ترومبوز ورید عمقی در بارداری بدانید، ذکر شده است.
میزان شیوع ترومبوز ورید عمقی (DTV)
خطر ابتلا به ترومبوز ورید عمقی در زنان باردار، تقریبا ۵ برابر بیشتر از زنان دیگر است. با این حال، در هر ۱۰۰۰ بارداری، فقط یک نفر دچار این عارضه می شود. که این یک اتفاق نسبتا غیر شایع است. همچنین، خطر ابتلا به این عارضه در ۶ هفته بعد از تولد نوزاد افزایش می یابد، اما پس از ۸ هفته مجددا به حالت طبیعی باز می گردد.
مطلب پیشنهادی : علل و علائم بیماری دریچه قلب چیست؟
علت شیوع ترومبوز ورید عمقی در دوران بارداری
در زنان باردار، تعداد پروتئین های لخته کننده خون افزایش یافته و پروتئین های ضد انعقاد کاهش می یابد. علت این اتفاق به احتمال زیاد این است که بدن در برابر خونریزی هنگام زایمان از خود دفاع کند. همچنین، با بزرگ شدن رحم، فشار بیشتری به وریدها وارد می شود و جریان خون در پاها کاهش پیدا می کند. این اتفاقات در کنار هم منجر به افزایش خطر بروز ترومبوز ورید عمقی در بارداری می شود.
نشانه های ترومبوز ورید عمقی در بارداری
اگرچه همه افراد در دوران بارداری خود علائم ترومبوز ورید عمقی را تجربه نمی کنند. اما لازم است که از این علائم اطلاع داشته باشید. در بیشتر مواقع، لخته خون ابتدا در پای چپ تشکیل می شود. برخی از علائم ناشی از آن عبارتند از:
- احساس درد یا سنگینی در ساق پا (به خصوص زمانی که آسیبی رخ نداده باشد)
- حساسیت به لمس، قرمزی و گرمی در نواحی ساق پا یا ران
- ورم (خفیف یا شدید)
- وریدها بزرگتر از حد طبیعی به نظر می رسند.
اگر لخته از ورید پا جدا شده و از طریق جریان خون به ریه ها منتقل شود. علائم متفاوتی را تجربه خواهید کرد. در صورت بروز علائم زیر باید فورا به پزشک مراجعه کنید:
- درد قفسه سینه که هنگام نفس کشیدن و سرفه بدتر می شود.
- تنگی نفس بدون علت
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- سرفه خونی
افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به ترومبوز ورید عمقی (DTV) قرار دارند:
ترومبوز ورید عمقی یک عارضه نسبتا غیر رایج است. اما برخی عوامل می توانند خطر تشکیل لخته خون را افزایش دهند. برخی از این عوامل خطر عبارتند از:
- سابقه خانوادگی ترومبوآمبولی وریدی
- ترومبوفیلی (ناهنجاری هایی که خطر بروز ترومبوز را افزایش می دهند) و یا سایر اختلالات لخته شدن خون
- حمل بیش از یک نوزاد
- زایمان طولانی مدت
- خونریزی پس از زایمان یا انتقال خون
- زایمان سزارین
- درمان های هورمونی باروری
- مصرف قرص های ضد بارداری
- درمان جایگزینی هورمون
- سن بالای ۳۵ سال
- سیگار کشیدن
- استراحت طولانی مدت در رختخواب
- بیماری هایی مانند بیماری قلبی، دیابت و سرطان
- سفرهای طولانی
- داشتن رگ های واریسی
| صفحه اینستاگرام دکتر مهرداد طاهریون |
نحوه تاثیرگزاری ترومبوز ورید عمقی (DTV) بر کودک شما
بدن شما به طور طبیعی لخته ها را قبل از اینکه به یک مشکل جدی تبدیل شوند، تجزیه می کند. اما در دوران بارداری، خطر بزرگ شدن لخته و تجزیه نشدن آن افزایش می یابد. لخته تشکیل شده از طریق جریان خون به ریه ها می رود و این اتفاق می تواند باعث آمبولی ریه شود، که یکی از شایع ترین علل مرگ و میرهای مرتبط با بارداری است.
لخته های خون همچنین می توانند درون جفت تشکیل شوند که این امر احتمالا، منجر به سقط جنین و یا تولد جنین مرده می شود. این اتفاق در زنانی که در معرض خطر بیشتری برای لخته شدن خون هستند، رایج تر است. لخته های خون می توانند منجر به مشکلات دیگری نیز شوند. از جمله:
- حمله قلبی
- سکته مغزی
- سقط جنین
- زایمان زودرس
- محدودیت رشد داخل رحمی (وضعیتی که در رشد جنین اختلال ایجاد می کند)
مطالعه بیشتر :
چگونگی تشخیص و درمان التهاب عروقی