در این مقاله از دکتر مهرداد طاهریون متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان می خواهیم مطالبی راجع به بیماری های مادرزادی حمله قلبی و آثار بیماری های مادر زادی و راه های پیشگیری از آن و … به شما عزیزان ارائه می دهیم پس تا آخر این مطلب با ما همراه باشید.
بیماری های ارثی و حمله قلبی
در هر خانواده ای احتمال دارد کودکی مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی وجود داشته باشد. از هر 1000 کودکی که به دنیا می آید، حداقل ۸ مورد این کودکان مبتلا به نوعی از بیماریهای قلبی مادرزادی می باشند در برخی از این کودکان بیماری بدون خطر و خفیف می باشد که اگر شما، کودکی مبتلا به به بیماری قلبی دارید، خطر داشتن مجدد فرزندی با بیماری قلبی ارثی در مورد شما بیشتر وجود دارد. عارضه قلبی مادرزادی مشکلی است که به ساختار قلب مربوط میشود و از هنگام متولد شدن در فرد وجود دارد. بیماریهای قلبی مادرزادی، شایع ترین و رایج ترین نوع بیماریهای مادرزادی هستند. این بیماریها ممکن است مربوط به دیواره قلب، دریچههای قلب و یا سرخرگها یا سیاهرگهای اطراف قلب باشند. هر کدام از این بیماریها میتواند منجر به اختلال در گردش طبیعی خون در داخل قلب شود. اختلال در گردش خون میتواند به معنی کاهش جریان خون در قلب، ورود خون به مسیر یا جایگاه ناصحیح و یا مسدود شدن کامل مسیر گردش خون در قلب است.
علتهای بروز بیماری های قلبی ارثی
نشانگان ژنتیکی: برخی از افراد مبتلا به بیماریهای قلبی مادرزادی ممکن است شرایط ژنتیکی خاصی داشته باشند که موجب بروز مشکلات دیگری برای سلامتی آنها نیز بشود. حتی ممکن است خود این افراد ندانند که چنین مشکلاتی را نیز دارند. همچنین تا ۵۰ % احتمال دارد که فرزند این افراد هم مبتلا به همین عوارض و مشکلات باشد. شدت این بیماریها هم میتواند بسیار متنوع باشد. به طوری که شدت آن در فرزندان ممکن است کمتر یا بیشتر از والدین باشد.
به علتهای ناشناخته: علت اصلی اغلب بیماریهای قلبی مادرزادی به طور دقیق شناخته نشده است. اگرچه علت بروز این بیماریها را به طور عمده عوامل ژنتیکی میدانند، اما تاکنون فقط چند ژن معدود که با بروز بیماریهای قلبی مادرزادی ارتباط داشته باشند، شناسایی شدهاند. بنابراین این احتمال وجود دارد که بیماریهای مادرزادی قلب ناشی از مجموعهای از عوامل ژنتیکی و محیطی باشند. شانس وقوع مجدد یک بیماری قلبی در یک خانواده معمولاً حدود ۲ تا ۱۵ درصد است. میزان دقیق این احتمال به نوع بیماری قلبی و اینکه چه فرد دیگری در خانواده به این بیماری مبتلا باشد، بستگی دارد.
تاثیر عوامل محیطی: بیماریهای قلبی ممکن است به دلیل یک عامل محیطی مانند ابتلا به یک عفونت یا مصرف یک دارو باشد که مادر در زمان بارداری در معرض آن قرار گرفته است. در این صورت احتمال ابتلاء فرزند به بیماری قلبی، بالاتر از میانگین احتمال در مورد افراد معمولی نخواهد بود.
وجود ژنهای تکی: به ندرت امکان دارد که بیماریهای قلبی مادرزادی ناشی از تغییر یا جهش در یک ژن باشد. هنگامی که بیماری قلبی به دلیل تغییر در یک ژن باشد، غالباً بیش از یک فرد در خانواده به این بیماری مبتلا خواهد بود. احتمال آنکه فرد دیگری در یک خانواده نیز به بیماری قلبی مادرزادی مبتلا شود، میتواند ۵۰ % باشد.
چگونه بفهمیم کودکمان بیماری قلبی مادرزادی دارد؟
بیماریهای قلبی شدید معمولاً در همان چند هفته اول بعد از تولد تشخیص داده میشوند. بعضی از نوزدان بلافاصله بعد از تولد رنگ آبی دارند و فشار خون آنها بسیار پایین است. انواع دیگری از بیماریهای قلبی هم ممکن است منجر به مشکلات تنفسی، مشکل در شیر خوردن و اختلال در افزایش وزن نوزاد شوند. مشکلات قلبی که شدت کمتری داشته باشند، ممکن است با یک آزمایش پزشکی معمولی تشخیص داده شوند. این بیماریها به ندرت ممکن است علائم مشهودی به دنبال داشته باشد. اگرچه اغلب صداهای غیر عادی قلب در کودکان میتواند طبیعی باشد، اما در برخی موارد هم ممکن است ناشی از بیماری قلبی باشد. سایر علائم احتمالی مربوط به بیماریهای قلبی مادرزادی عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- تعرق زیاد
- تپش سریع قلب
- احساس خستگی و کوفتگی شدید
- رنگ آبی یا کبودی روی پوست
- چماقی شدن ناخنها
علائم بیماریهای قلبی مادرزادی
بیماریهای قلبی مادرزادی بر اساس شدت آنها، دامنه وسیعی را شامل میشوند که از عوارض ساده مانند وجود سوراخهایی بین محفظههای قلب گرفته تا ناهنجاری های بسیار شدیدی مانند فقدان کامل یک یا چند محفظه یا دریچه قلبی را در بر میگیرد. علاوه بر آن، ابتلا به یک بیماری قلبی مادرزادی میتواند خطر ابتلا به برخی بیماریهای دیگر از جمله موارد زیر را نیز افزایش دهد:
- عفونت داخلی قلب
- افزایش فشار خون ریوی
- نارسایی احتقانی قلب
- آریتمی قلبی یا تپش قلب نامنظم
- عدم انعقاد خون
روش های درمانی بیماری های ارثی
اغلب کودکان مبتلا به بیماریهای قلبی ارثی نیازی به درمان ندارند، ولی در برخی دیگر لازم است این بیماری درمان شود. روش های درمانی عبارتند از:
انجام عمل کاتتر
انجام دادن عمل کاتتر بر روی بیماران قلبی مادرزادی بسیار آسانتر از عمل جراحی می باشد. که در این روش، یک سوراخ ریز بر روی پوست ایجاد میشود و کاتتر از طریق آن به داخل یک سرخ رگ با سیاه رگ وارد میشود.
انجام دادن جراحی
کودک تحت عمل جراحی قلب باز قرار می گیرد اگر که نتوان با عمل کانتر او را درمان کرد. در اغلب موارد فقط با انجام یک عمل جراحی میتوان بیماری کودک را به طور کامل درمان کرد. در برخی دیگر در طول چند ماه یا حتی چند سال، جراحیهای بیشتری روی کودک انجام می گیرد تا مشکل بیماری او کاملاً برطرف شود.
آیا این مطلب را پسندیدید؟؟؟ اگه پسندیدی برا دوستات ارسال کن.
بهترین متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی و اینترونشن اصفهان در اصفهان
جهت دریافت اطلاعات بیشتر به بخش تماس با دکتر مراجعه کنید.